Warning: Use of undefined constant REQUEST_URI - assumed 'REQUEST_URI' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /wp-content/themes/themify-ultra/functions.php on line 73

Warning: fopen(): Filename cannot be empty in /wp-content/themes/themify-ultra/functions.php on line 92

Warning: fwrite() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /wp-content/themes/themify-ultra/functions.php on line 93
Baza wiedzy i Przepisy

Baza wiedzy i Przepisy

Koktajl z jarmużu, banana i jabłka

Jarmuż pomaga przy leczeniu wrzodów żołądka, anemii, a nawet nowotworów

Składniki

spora garść jarmużu (np. 2 duże liście)
jabłko
banan
szklanka mleka

Sposób przygotowania

Z liści jarmużu wyciąć twardą łodyżką. Liście przelać wrzątkiem, a następnie zimną wodą – odcisnąć lekko. Wrzucić do kielicha blendera jarmuż, banana i jabłko pozbawione gniazd nasiennych. Zalać mlekiem, zmiksować – w zależności od mocy sprzętu, czasem można odcedzić koktajl z większych cząstek liści

Smacznie, zdrowo i dietetycznie !!!

 

 

 

PRZEPISY

  • SKŁADNIKIZnalezione obrazy dla zapytania koktajl różowy

    Szklanka mrożonych truskawek, malin, lub mieszanki owoców leśnych

    1/2 szklanki mleka

    3 łyżki otrębów owsianych lub żytnich

    1/2 łyżeczki nasion chia (opcjonalnie)

    łyżeczka miodu, syropu z agawy, syropu klonowego (opcjonalnie) 

     

    Wszystkie składniki zmiksuj 

  • Podobny obraz

    SKŁADNIKI

    • 350 ml mleka (może być zwykłe lub kokosowe, migdałowe, sojowe)
    • 3łyżki nasion chia
    • mango
    • garść malin
    • łyżki migdałów w płatkach

    Jak przygotować?

    1. Dzień przed podaniem (najlepiej wieczorem) podgrzej 300 ml mleka i dodaj do niego nasiona chia, wymieszaj. Przelej do miseczki lub dzbanka i włóż do lodówki, aby pęczniały całą noc.

    2. Rano pokrój mango w kostkę, umieść w blenderze, dodaj 50 ml mleka i zmiksuj na gładkie purée.

    3. Wyciągnij z lodówki miseczkę bądź dzbanek z napęczniałymi nasionami chia.

    4. Na dno szklanek nałóż puree z mango, następnie pudding z nasiona chia. Przed podaniem udekoruj malinami oraz migdałami.

  • Przygotowywanie własnych słodkości nie tylko może sprawić wiele frajdy, jest to też sposób, by „przemycić” do diety wiele cennych substancji, których nie znajdziemy w tradycyjnych łakociach. Proponowane ciasteczka są bardzo sycące, a do tego pełne witamin i minerałów!
    Przepis na 15 dużych ciasteczek, jedno zawiera ok. 130 kcal

    Znalezione obrazy dla zapytania ciasteczka owsiane ze słonecznikiem

    Składniki:

    • 250 g jabłek obranych, pokrojonych w drobną kostkę lub startych na tarce
    • 220 g płatków owsianych
    • 1 jajko
    • 30 g oleju rzepakowego (3 łyżki)
    • 50 g cukru brązowego (miodu lub ksylitolu)
    • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    • 30 g nasion słonecznika
    • 30 g suszonej żurawiny
    • 20 g nasion siemienia lnianego
    • woda

    Przygotowanie:
    Płatki owsiane, mąkę, olej, cukier oraz jajko wymieszać w misce, dodać jabłka (im drobniej będą pokrojone, tym łatwiej będzie lepić ciastka), bakalie oraz siemię lniane. Składniki dobrze wymieszać. Dodać ok. 1/4 szklanki wody – tak by z ciasta można było formować ciasteczka, jeszcze raz wymieszać. Ciasto włożyć na 1 godzinę do lodówki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 170 stopni (bez termoobiegu). Z masy formować okrągłe ciasteczka, układać na blasze i piec ok. 20 minut, aż zaczną się rumienić. Smacznego!

  • SKŁADNIKI

    Szklanka mrożonych truskawek, malin, lub mieszanki owoców leśnych

    1/2 szklanki mleka

    3 łyżki otrębów owsianych lub żytnich

    1/2 łyżeczki nasion chia (opcjonalnie)

    łyżeczka miodu, syropu z agawy, syropu klonowego (opcjonalnie) 

    Koktajl z jarmużu

  • SKŁADNIKI:

    1 paczka krakersów (dla bezglutenowców: bułka bezglutenowa lub nic)
    4 budynie (śmietankowe, waniliowe, bananowe, jak kto woli)
    1 litr mleka + 1 szklanka
    200 g wiórków kokosowych
    żelatyna 1 op. (np. Winiary, na 2,5l)
    miód – łyżka
    płaska łyżeczka kurkumy
    cukier waniliowy (może być, nie musi)

    PRZYGOTOWANIE:

    1. Budyń przygotowujemy na 1 litrze mleka. Jednak zanim wlejemy budyń,  dodajemy do mleka połowę wiórek, płaską łyżeczkę kurkumy, cukier waniliowy. Wtedy dopiero dodajemy budyń. Mieszamy. Odstawiamy aż wystygnie.
    2. Drugą połowę wiórek prażymy na suchej patelni, aż delikatnie zbrązowieje. Naczynie w którym zrobimy ciasto wykładamy krakersami lub herbatnikami, ale krakersy.
    3. W szklance mleka namaczamy żelatynę. Podgrzewamy ale nie gotujemy, mieszamy często. Wlewamy ciepłą rozpuszczoną żelatynę do zimnego budyniu i dokładnie mieszamy mikserem, dodając miód.
    4. Masę wylewamy na krakersy. Układamy wierzchnią warstwę krakersów, lekko dociskamy i posypujemy uprażonym wcześniej kokosem.
    5. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin aż krakersy namokną, a masa stężeje.

    RZYGOTOWANIE:

     

  • Składniki

    300 g ugotowanej ciecierzycy

     

    1 mała cebula

     

    1 jajko

     

    Otręby owsiane wysokobłonnikowe 200g

     

    1 łyżeczka przyprawy curry

     

    1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku

     

    1 ząbek czosnku

     

    ½ pęczka natki pietruszki

     

    skórka otarta z ½ cytryny

     

    Sól morska o obniżonej zawartości sodu 350g

     

    2 łyżki oleju

     

    Sposób przygotowania

    Natkę drobno posiekać. Zmiksować ciecierzycę, cebulę, jajko i otręby. Masę doprawić curry, papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki, skórką cytryny i solą, dokładnie wymieszać. Uformować kotlety, obtoczyć je w otrębach i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka posmarować każdy kotlet cienką warstwą oleju i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec ok. 25 minut. Kotlety można też usmażyć na patelni.

     

  • SKŁADNIKI

    Szklanka mrożonych truskawek, malin, lub mieszanki owoców leśnych

    1/2 szklanki mleka

    3 łyżki otrębów owsianych lub żytnich

    1/2 łyżeczki nasion chia (opcjonalnie)

    łyżeczka miodu, syropu z agawy, syropu klonowego (opcjonalnie) 

    Koktajl z jarmużu

  • Pasztet z brokułów to propozycja na wegetariański zamiennik tradycyjnego pasztetu. Doskonale smakuje jako dodatek do pieczywa, można podawać go z kiełkami, oliwkami lub chrzanem. Jeśli użyjemy bezglutenowych płatków owsianych danie będzie odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej.

    Składniki:

    • 400 g brokułów
    • 200 g sera feta (12% tłuszczu)
    • 3 jajka
    • 50 g płatków owsianych
    • 10 g oleju rzepakowego
    • woda
    • czosnek
    • pieprz, zioła prowansalskie

    Przygotowanie:

    Brokuły czyścimy, kroimy na różyczki, łodygi na plasterki. Gotujemy w lekko posolonym wrzątku ok. 15 minut, aż będą miękkie. Następnie brokuły odsączamy i rozgniatamy . Dodajemy fetę, oddzielone żółtka i płatki owsiane wcześniej namoczone w wodzie. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz czosnkiem. Masę wygniatamy, by była gładka przy użyciu miksera. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy delikatnie mieszając. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia . Wierzch wyrównujemy łyżką i lekko smarujemy olejem. Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C i pieczemy ok. 50 minut.

  • Jest to propozycja na sycące i aromatyczne śniadanie – przepyszny omlet z fetą, czarnymi oliwkami i świeżą bazylią. Bez dodatku mąki, za to ze zdrowymi płatkami owsianymi. Zawiera ok. 340 kcal

    Składniki:

    1 szt. jajko

    20 g płatki owsiane

    50 g mleko 1,5 % tłuszczu

    5 g olej rzepakowy uniwersalny

    40 g ser Feta 12% tłuszczu

    20 g oliwki czarne marynowane

    świeża bazylia, pieprz

    Przygotowanie: Jajko zmiksować z płatkami, mlekiem oraz odrobiną pieprzu. Patelnię posmarować olejem i rozgrzać. Wylać na nią masę jajeczną, zmniejszyć ogień i smażyć ok. 2 minuty. Następnie dodać pokruszoną fetę, pokrojone oliwki oraz posiekaną bazylię. Przykryć i smażyć, aż omlet zetnie się z wierzchu. Gotowe!  Można jeszcze przystroić świeżą bazylią.

  • Znalezione obrazy dla zapytania pierogi z zieloną soczewicą

    Składniki

    ciasto:

    • 100 g suchej kaszy jaglanej
    • 200 g mąki ryżowej (+ mąka do podsypywania przy wałkowaniu)
    • 80 g mąki ziemniaczanej
    • 80 g mielonego siemienia lnianego
    • 350 ml gorącej wody
    • 3 łyżki oleju rzepakowego (30 g)
    • sól

    farsz:

    • 200 g zielonej soczewicy
    • 2 cebule
    • 1 jajko (60 g)
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka oleju rzepakowego (10 g)
    • majeranek
    • tymianek
    • zioła prowansalskie
    • sól, pieprz
    • szklanka do wykrawania ciasta (śr. ok. 6 cm)

    Przygotowanie:

    Farsz: soczewicę gotujemy ok. pół godziny do miękkości. Następnie odcedzamy, przepłukujemy wodą i miksujemy lub rozgniatamy widelcem. Cebulę siekamy i przesmażamy na oleju. Do soczewicy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszkloną cebulę, zioła, pieprz oraz sól. Mieszamy, dodajemy roztrzepane jajko i jeszcze raz całość dokładnie mieszamy.

    Ciasto: kaszę płuczemy na sitku i gotujemy do miękkości ok. 10 minut. Do miski przesiewamy mąkę ryżową i ziemniaczaną. Dodajemy siemię lniane, sól, olej, wodę i ugotowaną, dobrze odcedzoną kaszę. Całość miksujemy blenderem na jednolitą masę. Ciasto odstawiamy na 5 minut by odpoczęło. Następnie przenosimy je na stolnicę posypaną mąką i zagniatamy jeszcze ręcznie – ma być plastyczne, ale nie kleić się. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i szklanką wykrawamy kółka. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę farszu i lepimy pierogi. Brzegi można ozdobić odciskając delikatnie koniec widelca. W garnku gotujemy wodę. Dodajemy kilka kropli oleju i odrobinę soli. Pierogi wrzucamy do gotującej się wody i pozostawiamy, aż wypłyną. Po upływie minuty od wypłynięcia pierogi wyciągamy i przekładamy na talerz.